top of page

Det handler om løn, men ikke kun om løn

På vores offentlige arbejdsmarked skal vi altid kæmpe for bedre lønninger. Men løndiskussionen er svær, fordi der f.eks. er forskellige anciennitetstrin, pensionsprocent og tillægsmuligheder fra faggruppe til faggruppe. Bruger vi vores faglighed og den store videnskabelige opbakning til vores fag som løftestang for bedre lønninger, så mener jeg, at vi har en meget bedre chance, end når vi baserer vores lønforhandlinger på snakken om uretfærdighed.


Det er åbenlyst at tjenestemandsreformen fra 1969 er håbløst forældet og baseret på en tid, hvor patriarkatet var den fremherskende opfattelse i vores samfund. Der er nu nedsat en lønstrukturkommission, som med udgangen af 2022 skal komme med en analyse af vores lønstruktur og lønudvikling i Danmark, samt en analyse af konsekvenserne ved eventuelle ændringer.


I kommissionen sidder en række forskere og økonomikyndige mennesker, bl.a. fra VIVE, Københavns Universitet og Arbejderbevægelsens erhvervsråd, samt en bred vifte af fagbevægelsens egne folk. Ifølge beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard er Folketinget forpligtiget til at følge op på kommissionens arbejde. Danske Fysioterapeuter er repræsenteret ind i kommissionens arbejde via direktøren for AC.


Det handler on løn, sammen med vilkår og faglighed

Men det handler ikke kun om løn. Det handler også om, at det skal være meningsgivende både som fagperson og som menneske at gå på arbejde hver dag. For hvad nytter en høj løn, hvis der er dårlige arbejdsvilkår, og mulighederne for at bruge ens faglighed er begrænset på grund af økonomi?


Den kamp skal vi kæmpe på medlemmernes vegne, og vi skal gøre det baseret på viden om, at vores indsats som fysioterapeuter bidrager til at løse de udfordringer, vi som sundhedsvæsen og samfund står i nu og i fremtiden.


Foreningen skal på banen for at gøre det helt klart, at en investering i rehabilitering, træning, genoptræning, sundhedsfremme og forebyggelse kan betale sig, og at opgaven skal udføres af personale, der har kompetencerne til det. Det kræver en fysioterapeut at have øje for mennesket, træningen, sundhedspædagogikken og sygdomslæren.

Vi skal som forening have øje for, at der i nogle kommuner og på nogle hospitaler bliver lagt så lavt et serviceniveau, at det går ud over fysioterapeuternes trivsel og følelse af et meningsfuldt arbejdsliv. Når medarbejdere går grædende hjem fra arbejde, er det på grund af manglende mening og magtesløshed - ikke fordi vi får for lidt i løn.


Men et lavt serviceniveau går også ud over vores fag og opfattelsen af den nytte som fysioterapi gør. Det er klart, at hvis den fysioterapeutiske indsats er skåret ned til 5 x genoptræning, inklusive dokumentation, uden hensyntagen til kompleksitet, så måles effekten af fysioterapi som lille.


Artiklen fortsætter efter billedet...


Vi skal som forening arbejde for, at alle fysioterapeuter får lov til at bruge deres faglighed i deres arbejdshverdag. Fysioterapeuter er selv i stand til at vurdere og planlægge patient/borgerforløbet og deres vurdering skal respekteres.


Vores kompetencer på området er unikke. Giv fagligheden tilbage til de faglige kompetente til gavn for patienten, borgeren og samfundet, og til gavn for fysioterapeutens arbejdsliv og trivsel.

Vi skal som forening være til stede via regionsformænd, TR og FTR i de decentrale politiske diskussioner. Det er decentralt at budgetterne for de enkelte kommuner og hospitaler bliver lagt. Her skal vi være på pletten. Vi skal støtte op om vores ledere, når de taler fagets sag ind i budgetforhandlinger og vi skal bruge den store faglige evidens for vores indsats til at skabe hul igennem til gode løn og arbejdsvilkår.


Er du enig med mig, så stem på Sanne Jensen til Formandsvalget 2022. Jeg glæder mig til at gå i spidsen for de nødvendige forandringer.





bottom of page