top of page

Politisk og faglig indflydelse i fremtiden

Tror du også, at vi har en uudnyttet ressource for politisk og faglig påvirkning i TR, FTR, SU og AMR? Og ønsker du dig også fokus på at få flere fysioterapeuter i lederstillinger. Danske Fysioterapeuter skal arbejde strategisk med at opgøre antallet af fysioterapeuter på de forskellige arbejdspladser, afdække hvor der ikke er TR-dækning. Vi skal undersøge hvorfor, og hvordan vi kan gøre det attraktivt at bliver TR. Vores tillidsvalgte i praksissektoren skal tilbydes uddannelse. Vi skal have genstartet indsatsen med at spotte lederaspiranter, og måske endda have den gentænkt. Jeg uddyber mine ideer til hvordan i indlægget hér. God fornøjelse.


Behovet for, at vi som forening er til stede, er stigende. Mange overordnede beslutninger vedrørende vores sundhedsvæsen og samfund bliver truffet på Christiansborg, men siden kommunalreformen i 2007, er flere og flere udmøntende beslutninger blevet lagt ud til vores 5 regioner og 98 kommuner.


Dette kræver en enorm indsats af Danske Fysioterapeuter på kommunalt og regionalt niveau, og som forening var vi ingenting uden vores dygtige ”hær” af tillidsrepræsentanter (TR) og fællestillidsrepræsentanter (FTR), samarbejdsudvalgsmedlemmer (SU) arbejdsmiljørepræsentanter (AMR) og ledere.


TR og FTR er foreningens tillidsvalgte ude på arbejdspladserne, valgt af kollegaerne, og vores mulighed for at være på forkant med udviklingen og søge politisk og faglig indflydelse via medindflydelse og medbestemmelsessystemet (MED systemet). SU medlemmerne er valgt af og varetager de praktiserendes interesse ind i regionen.


Et mere finmasket system vil give større indflydelse

TR og FTR kender til strukturen, og har dannet relationer på deres arbejdsplads. Her ligger et uudnyttet potentiale for foreningen, når det handler om at samle viden, og se samlede tendenser ude på vores arbejdspladser.


Jeg er sikker på, at med en målrettet indsats fra Danske Fysioterapeuter, vil vi kunne få valgt flere, både TR og FTR. På den måde vil vores netværk på landsplan blive meget mere finmasket. Vi vil kunne få større indflydelse i MED-systemet, og vi vil opfange flere ting i opløbet, end tilfældet er nu. Det vil gøre os i stand til at reagere inden en besparelse eller en uhensigtsmæssig omstrukturering, men også spille ind i den højaktuelle dagsorden om de rette fagligheder til de rette opgaver.


Artiklen fortsætter efter billedet...


Regionsformændene og TR og FTR skal have et tæt samarbejde omkring de politiske tendenser og dagsordener, der er ude på vores arbejdspladser. Det vil være regionsformændenes opgave at viderebringe og sammenholde de informationer de får, ind til hovedbestyrelsen, formand og sekretariat. På den måde får vi skabt en højere grad af sammenhæng på tværs af vores forening.


Danske Fysioterapeuter skal simpelthen arbejde strategisk med at opgøre antallet af fysioterapeuter på de forskellige arbejdspladser, afdække hvor der ikke er TR-dækning, og undersøge hvorfor.

Er der ikke fysioterapeuter nok til at vælge en TR, så skal muligheden for at indgå valgforbund med andre faggrupper undersøges. Der skal laves målrettet medlemsindsats på arbejdspladser, hvor der ikke er valgt en TR selvom der er mulighed for det. Min idé er at der på arbejdspladsen kunne skabes et netværk. Er netværk som de nye netværkskonsulenter skulle facilitere. Når fysioterapeuterne opdager den positive effekt og vigtigheden af at kunne vende arbejdspladsrelaterede ting i fællesskab, vil et behov for at kunne bære det til ledelsen hurtig opstå og valget af en TR vil ikke være fjern.


Hvordan bliver det mere attraktivt at blive TR?

Og hvordan skal vi gøre det attraktivt at bliver TR? Det drøftede vi på TR-årskonferencen i november. For hvilket bedre sted at søge inspiration, end hos TR og FTR selv? Der var blandt andet forslag om en mentorordning, fortællinger på hjemmesiden/fagbladet om tillidsposten som TR/FTR, og de studerende skal i deres praktikker præsenteres for tillidsrepræsentanten og det at arbejde som tillidsrepræsentant.


TR-rådet er allerede nu i gang med at kigge på vores uddannelsestilbud til TR og FTR - alt sammen noget, der skal gøre TR og FTR-posterne attraktive for vores medlemmer i fremtiden.


Men jeg har også en anden årsag til, at jeg gerne vil styrke indsatsen for at få valgt flere TR og FTR. Vi har brug for, at flere fysioterapeuter ser en karrierevej i ledelse.

Jeg ved af erfaring, at flere af vores ledere kommer fra en tillidspost som TR og FTR. En indsats for at få fysioterapeuter til at interessere sig for og søge lederjobs, er der i høj grad behov for.


Gennem vores fantastiske nuværende ledernetværk opnår vores fag en central rolle i både kommuner og på de regionale arbejdspladser, uden misforståelse omkring hvad vi som faggruppe kan bruges til. Men der er behov for mange flere fysioterapeutiske ledere!


Vi skal gentænke indsatsen for at spotte lederaspiranter

Fokus på fysioterapeutiske ledere er ikke gjort med at fokusere på TR og FTR. Allerede i dag tilbyder vi deltagelse i ledernetværksmøder for lederaspiranter, og vi afholder også kurser for samme målgruppe. Indsatsen med at spotte lederaspiranter skal vi have genstartet, og måske også gentænkt. Måske kunne et samarbejde mellem TR-rådet, og lederrådet give nye idéer?


Vi ved, at via uddannelsen og posten som TR og FTR finder flere fysioterapeuter interesse for organisatorisk arbejde. De finder ud af, at deres kompetencer som fysioterapeut kan bruges til andet end patientkontakt, og de finder glæde ved at arbejde organisatorisk.


Flere TR og FTR giver flere potentielle ledere, og gode uddannelsesforløb og netværk for TR og FTR giver flere, der er interesserede i tillidsposten. Flere TR, FTR og ledere giver foreningen større indflydelse på arbejdspladserne.

I forhold til de studerende, og hvordan vi skal introducere vores studerende for arbejdet som leder: På studiet er der stoftrængsel, men kunne vi i samarbejde med uddannelserne give vores studerende mulighed for et frivilligt modul i ledelse, ville det være en start.


Kombineret med et ønske om, at de studerende i deres praktik skal introduceres for den fys-faglige leder på deres praktiksted og her tænker jeg både i praktiksteder i den offentlige sektor samt i privatsektoren.


En uudnyttet ressource i vores AMR

Jeg mener desuden, at vi har en overset ressource i vores arbejdsmiljørepræsentanter (AMR), som vi med fordel kunne knytte tættere til foreningen og til strategien om politisk påvirkning. Det er selvfølgelig ikke alle AMR, der ønsker at agere politisk. Men det skal være en mulighed, hvis ønsket er der.


I forbindelse med vores skifte af hovedorganisation fra FTF til AC, har jeg erfaret at der ofte er muligheder for en AC AMR post i forskellige MED udvalg, og den mulighed skal da udnyttes.


Og i øjeblikket hvor mange arbejdspladser arbejder med rekruttering og fastholdelse kommer AMR meget i spil. Her vil vi gennem AMR få et øget fokus på de rette kompetencer til de rette opgaver, og vi vil gennem AMR pladser i MED få god indsigt i aktuelle situationer og langsigtede strategier på de forskellige arbejdspladser. Ganske som med TR og FTR, skal regionsformændene sammenholde og viderebringe informationer til de andre politiske led i foreningen og ind i sekretariatet.


Uddannelse af samarbejdsudvalgs-medlemmer

Vi har i Danske Fysioterapeuter et stærkt netværk af samarbejdsudvalgsmedlemmer (SU), der varetager de praktiserendes interesser ind i regionen. Og på det sidste repræsentantskab i august '21 blev det vedtaget, at der skulle kigges på en lignende struktur for vores praktiserende, der arbejder uden overenskomst med sygesikringen.


Hvis samarbejdsudvalgs-medlemmerne, som vi kender, og den nye struktur for praktiserende uden overenskomst med sygesikringen skal give foreningen øget politisk og faglig gennemslagskraft, så kræver det, at der sættes ressourcer af til uddannelse af denne gruppe af tillidsvalgte.

Som det er i dag, findes der ikke et uddannelsestilbud for SU medlemmer, og oplæring og uddannelse i at varetage opgaven er meget sidemands- og "learning by doing". Jeg mener, at vi skal klæde disse tillidsvalgte (både de nuværende og de kommende) bedre på. Vi skal give dem uddannelse i forståelse af deres regionale politiske system, samarbejdsudvalgs-systemet, forhandlingsteknik og politiske processer.


Uddannelsestilbuddet skal planlægges i samarbejde med de samarbejdsudvalgs-medlemmer, der sidder i dag, samt repræsentanter for Erhvervsnetværket for frie praktiserende fysioterapeuter.


Tror du som jeg, at vi har en uudnyttet ressource for politisk og faglig påvirkning i TR, FTR og AMR? Og ønsker du dig også fokus på at få flere fysioterapeuter i lederstillinger, og uddannelse af SU-medlemmer? Så stem på mig til Formandsvalget 2022. Har du idéer eller kommentarer til mit oplæg så kontakt mig gerne.



bottom of page